Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní auta se spoléhají na své senzory, které ale v nepříznivých podmínkách mohou selhávat a dávat více nepřesná data. Společnost Waymo se toto snaží řešit a výsledným efektem je, že se auta stávají mobilními meteorologickými stanicemi.
wrah666 (6205) | 18.11.202212:33
Výsledným efektem ale je i to, že jste sledováni. Auto bude hlásit svou polohu. ­(jinak by jaksi nemělo smysl hlásit, že je ­"někde­" takové a takové počasí. )
Odpovědět0  0
honza1616 (3722) | 18.11.202214:48
co by ch dělal s tvou polohou ?nebo co by s ní dělal kdokoliv jiný z té automobilky ?
myslíš že někoho zajímá jak jedeš nakoupit a kde nakupuješ ? nebo že jedeš do práce nebo na návštěvu do vedlejšího města ?
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 18.11.202215:12
Automobilku to třeba nezajímá, ale kupce těch dat se jistě najde...
Odpovědět1  0
nephilim (46) | 23.11.202210:56
Takhle o naší poloze informuje každý mobilní telefon, tzv. chytré hodinky o svém uživateli hlásí jaký má krevní tlak, puls, teplotu, použitím platební karty se ví kde, co a jak často její majitel kupuje a protože se u pokladen dá spojit platební karta s obličejem toho kdo s ní platil, popřípadě díky jejímu použití v internetovém obchodě se také zjistí kdo je majitel, tak se ­"anonymní­" karta propojí s konkrétní osobou. Každé ­"chytré­" zařízení v domácnosti odesílá do internetu další osobní informace o nás. Na tzv. sociálních sítích o sobě lidé nezřídka zveřejňují takové osobní informace, které by mnohdy neřekli ani svému nejlepšímu příteli. Fotkami počínaje, přes chat a diskusemi konče. Analýza toho co lidé píší do diskusí vypovídá o jejich postojích, názorech. Díky tomu lze už strojově vytvářet psychologický profil uživatele, dozvědět se mnohé o jeho sociálních vazbách, politických a náboženských postojích, určit sexuální orientaci, zdravotní stav atd. Takhle můžeme jít ke kamerám na ulicích, v obchodech, na dálnicích, kdy všechna data tečou internetem, tedy veřejně dostupnou datovou infrastrukturou, kterou lze více či méně složitě ­"odposlouchávat­".
Už jen těchto pár příkladů jasně ukazuje, že z dat, která kdekdo dáváme bez rozmyslu v plen lze strojově poměrně snadno zjistit kde se kdo pohybuje, co nakupuje, jaké má sociální vazby, zdravotní stav atd. atd. Jen taková perlička, z toho, že se sešlo několik mobilních telefonů na jednom místě, například v restauraci a něčí chytré hodinky odesílaly do netu údaje, že v nějakém časovém úseku měl jejich majitel silně zvýšenou tepovou frekvenci a tlak, a díky gyroskopům v hodinkách máme informaci o tom, že rukama silně gestikuloval. Co z toho můžeme vyvodit? Třeba to, že nejspíš byl účasten rozhovoru či jednání, které bylo pro něj silně stresujícící. Mohl to být třeba politik, který byl na oné schůzce vydírán.
Nejde tedy jen o samotné údaje, které něco sdělují, ale na základě jejich jednoduchého logického propojení lze vyvozovat velmi zajímavé závěry. Různí dezinformátoři varují, že nás očkováním proti Covidu někdo chce očipovat, aby o nás ­"všechno­" věděl. Když odhlédneme od toho, že je to technologicky sci­-fi, tak je tu kardinální otázka. Proboha, proč by to někdo dělal, když už nyní má o nás tak detailní přehled, jak jsem nastínil výše?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.